RSS
 

Hoelapjenumdatje: peuterrugzak

rugzakje

0. Zo eentje dus

Je besluit dat je nageslacht ook zo’n leuk rugzakje wil.

Maar hoe lap je ‘n ‘m dat? Nou. Je grijpt wat lapjes en je knipt:

Kniplapjes

1. (groter? klik op ‘t plaatje!) 

 • De band. 160 bij 8 cm. En een even lang stukje (biaiais)band (ik weet nooit hoe je dat schrijft).
 • De binnen- en buitentas.  Tweemaal een lap van 45 x60 cm
 • De klep (binnen- en buitenkant). Tweemaal 24×24 cm. De onderste hoekjes maak je rond (even aftekenen met een schoteltje).
 • De lusjes. Twee stukjes stevig (keper)band van 20 cm lang en 2 cm breed. Of tweemaal een lapje van 20×8, en dat dan in de lengte vouwen en stikken tot nette bandjes.

 

Eerst de binnentas
Pak de lap voor de binnenkant van de tas. Die vouw je dubbel, goede kanten op elkaar, en je naait de zij- en ondernaad dicht, zodat je een zakje hebt van 45 hoog en 30 breed.

twee hoekjes

2. Daar en daar dus. 

Zet een streepje op de ondernaad, 6 cm van de zijnaad af. Vouw dan de hoeken in een driehoek – ja hoe leg je dat nou uit. Eh leg de zijnaad precies op de ondernaad, en trek de stof naar opzij, zodat er een driehoekje ontstaat. Kijk maar naar die —>>> foto, ik heb de stiklijn erbij getekend.

En dan onder de naaimachien. Stik een naad waar de stippellijnen lopen.

Knip de driehoeken af op een cm langs de naad.

 

Lusje tussen lapjes

Buitentas met lusjes
Pak de lap voor de buitentas, en ook meteen de bandjes voor de lusjes. Naai weer de zij- en ondernaad, teken de 6 cm af en –

ho wacht!
Nog niet naaien! Eerst vouw je de bandjes voor de lusjes dubbel. Dan frut je die binnen in de tas  – dat wil zeggen: je speldt ze op de plek waar straks het stiksel komt, met de uiteinden naar de buitenkant, evenwijdig aan de ondernaad.

tas met lusjes

4. (Ja we kunnen in de toekomst kijken!)

En dan die driehoeksnaden weer naaien, en de hoekjes afknippen. Ik zou de lusjes nog even vaster zetten met een extra stikseltje. Tasje keren, kun je zien of het er goed uitziet. Op foto 4 zie je hoe de lusjes uiteindelijk in  de buitentas vastzitten.

Eventueel kun je de zij- en ondernaden van binnen- en buitentas nu even doorstikken, voor de stevig en de mooi.

Dan de klep.
Naai de twee lapjes op elkaar, goede kanten tegen elkaar. Dan geef je knipjes in de naden bij de ronde hoeken en je keert. Even doorstikken vlak langs de rand (de bovenkant hoeft niet natuurlijk). Klaar klep.

(ik laat ‘t aan jou over om er nog een sluitinkje of een sluitkoordje aan te fabrieken. Hoeft niet echt, vind ik, bij een peutertasje. Maar als je ‘t wilt, doe het dan voordat je klep aan je tas zit)

knoops- nee bandgaten

5. Ik zeg wel knoopsgaten, maar ik bedoel bandgaten natuurlijk.

Gaten voor de band
Voor de band maak je knoopsgaten van 4,5 cm in de achterkant van de buitentas, elk op 10 cm van het midden van die achterkant.

(Ik neem aan dat je knoopsgaten kunt, of dat je machien dat kan? Zo niet: trek een streep van 4,5 cm waar het gat moet komen. Zet je machien op zigzag, steekbreedte 3-4, steeklengte zo klein mogelijk. Zigzag zo een rechthoek pal om de streep heen. Knip of snijd open over de streep (dus tussen de stiksels), zet evt een speld op de korte kant waar je naartoe snijdt, anders snijd je de boel weer los. klaar. )

Zo —>>> (foto 5) wordt dat (alweer zo’n blik in de toekomst).

Assemblage
Goed, we gaan de tas in elkaar zetten. Met klep en al.

 • Leg de buitentas neer (je had ‘m al binnenstebinnen en buitenstebuiten gekeerd).
 • Leg de klep er bovenop, zodat ie netjes recht boven de knoopsgaten ligt. De onafgewerkte bovenrand van de klep loopt gelijk met de dito bovenrand van de tas. Speld de klep vast (met de spelden dwars, zodat je ze makkelijk kunt uithalen of (ssst) er overheen kunt naaien)
 • Dan de binnentas, die nog binnenstebuiten gekeerd zit, eromheen. Leg de zijnaden netjes op elkaar en speld de binnen- en buitentas eventjes aan elkaar vast, dat naait lekkerder zo.
 • Nu dus. Je stikt alles langs de bovenrand aan elkaar vast. Aan de voorkant laat je een gaatje open van zo’n 10 cm, voor het keren.
 • Keren! En dan doorstikken, op een paar mm van de bovenrand.

 

De tunnel voor de band!
Die maak je met twee stiksels rondom. Het bovenste langs de bovenkant van je knoops-nee-bandgaten, het onderste, juist, langs de onderkant. Je ziet ‘t allemaal op foto 5.

Die band, dus.
En dan bedenk je dat die band nog moet! Zet je strijkijzer aan en vouw (en strijk) de strook in de lengte in tweeën. Vouw weer open en vouw nu de zijkanten naar de middenvouw toe. Knip de uiteinden schuin af en vouw ze naar binnen, zodat je band op de kop óók netjes afgewerkt is. Leg je biaiaiiisbandje (jaja) over het midden (en moffel daarvan de uiteinden tussen de uiteinden van de strook). Naai het bandje met twee stiksels langs de randen vast. O wat een nuttige foto is die 5, daar kun je ‘t ook zien.

(Zet nu je strijkijzer nog even  uit, als je dat net als ik altijd vergeet.)

Tadaa walla!

6. Tadaa walla!

Band in tas
Intussen ligt het rugzakje ongeduldig te wachten. Grijp een grote veiligheidsspeld, steek die door een uiteinde van de band en jas zo de band door de tunnel, van het ene knoops(jaja)gat buitenom naar het andere. Knoop de uiteinden van de band vast aan de lusjes onderaan. Eh, klaar, denk ik! Hebben we daar ook een foto van? O ja —>>>

Wat natuurlijk ook kan

 

 • Een extra vakje in de binnentas of klep of buitenop maken, met een rits of een knoopje ofzo.
 • Een leuke applicatie op de klep zetten.
 • Een groter exemplaar voor jezelf maken. Doe daarvoor alle maten maal anderhalf.  En maak de stiksels extra stevig, want je neemt altijd meer mee dan je peuter. De driedubbele tricotsteek doet wonderen, maar een keertje extra doorstikken kan ook.
 • Vulling in de band maken (vooral handig bij je eigen tas). Knip een lapje fleece in dezelfde maat als de band en vouw dat mee.
 • Nog iets creatievers.
 • Mij een foto sturen van je affe tas!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouw reactie